GAP’tan sonra Konya Ovası’na da yeni plan... KOP’a 4 yılda 350.7 milyar TL

2dk okuma

GAP’tan sonra Konya Ovası için de yeni eylem planı uygulamaya giriyor. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz 2028’e kadar bölgeye 350.7 milyar liralık yatırım yapacaklarını belirtirken, suyun önemine dikkat çekti. Yılmaz, “Bölgemizde yeni obruklar görmek istemiyoruz” diye konuştu.

Haberin Devamı

KONYA Ovası Projesi (KOP) Eylem Planı için dün ekonomi yönetimi hızlı trenle Konya’ya çıkarma yaptı. Konya, Aksaray, Karaman, Niğde, Kırıkkale, Yozgat, Nevşehir ve Kırşehir’i kapsayan planın ana hatlarını açıklayan Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz, “Ankara Konya’ya geldi. Bugün siz anlatacaksınız, biz dinleyeceğiz. KOP Eylem Planı kapsamında 166 projeye öngördüğümüz toplam yatırım tutarımız 350.7 milyar lira. KOP Bölgesi’ni daha gelişmiş, daha güçlü ve daha rekabetçi bir hale getirmek için yeni adımlar atıyoruz” diye konuştu.

SAVUNMA SANAYİ İLE GÜÇLENİYOR

KOP’un merkezi olan Konya’nın tarımın yanı sıra son yıllarda sanayi sektöründe de önemli bir atılım gerçekleştirdiğini kaydeden Yılmaz, “Konya özellikle savunma sanayisinde ürettiği yüksek teknoloji ürünleriyle hem yurtiçinde hem de uluslararası alanda dikkat çekiyor. Geçen yıl savunma sanayii ihracatımız 7 milyar doları aştı. Bu yıl hedefimiz 8 milyar doları aşmak” ifadelerini kullandı.

MODASI HİÇ GEÇMEYECEK SEKTÖR: TARIM

Haberin Devamı

Tarımı stratejik ve “modası hiçbir zaman geçmeyecek” bir sektör olarak gördüklerini belirten Yılmaz, bu alanda bölgede yapacaklarını da şöyle anlattı:

“Sanayi ve ticaret ile buluşmayan bir tarımsal üretim artışı, yeterli katma değere ve sosyal refaha dönüşmez. Suyun kıt olduğu bölgemizde en kritik mesele verimli kullanım. Suyun verimli kullanımını çevresel açıdan olduğu kadar, sürdürülebilir tarım açısından da hayati görüyoruz. KOP Bölgesi’nde toprak ve suyun sürdürülebilir kullanımını sağlamak amacıyla akıllı tarım uygulamalarını yaygınlaştırmaya yönelik eğitim ve donanım desteklerine özel olarak odaklandık. Aşırı yeraltı suyu kullanımı bu bölgeyi tehdit ediyor. Bindiğimiz dalı kesmemeliyiz. Bölgemizde yeni obruklar görmek istemiyoruz. KOP Eylem Plan’ıyla birlikte tarımsal üretimin merkezi durumundaki kırsal alanlarda üretken nüfusun azalışını önlemeyi de hedefliyoruz.”

ENFLASYONU DAHA AZ KONUŞACAĞIZ

Tarım alanında atılacak adımların enflasyonla mücadeleye de katkı sağlayacağını belirten Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz, “Dezenflasyon süreci devam edecek. Yıl sonuna gelindiğinde yine enflasyonu konuşacağız ama bu kadar konuşmayacağız” dedi.

Haberin Devamı

RAKAMLARLA YENİ KOP PLANI 

 2028’de bölgede sulanan alan 1.6 milyon hektara, rehabilite edilen alan 883 bin hektara çıkarılacak ve yeraltı suyu seviyesindeki düşüş durdurulacak. 

 Arazi toplulaştırması yapılacak alan 1.6 milyon hektara çıkacak.  

 Bölgenin bitkisel üretim değerinin Türkiye içerisindeki payı yüzde 15.5’e çıkacak. 

 Küçükbaş hayvan sayısı 7.5 milyona yükseltilecek. 

Haberin Devamı

 Orta Anadolu ile çevre bölgelerde, üretim yerleri ile limanlar ve lojistik merkezler arasında bağlantı hatları
kurulacak.

HER İLE ÖZGÜ KALKINMA REÇETELERİ

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır da her bir ile özgü kalkınma reçeteleri oluşturduklarını belirtti. Kacır illerin öne çıkacağı alanları da şöyle anlattı: 

Konya: Savunma sanayi ve havacılık sektörlerindeki üretim altyapısının geliştirilmesi önceliğimiz olacak. Konya’da tarımsal üretimde genç girişimcilik, kooperatifleşme ve araştırma altyapısını destekleyeceğiz. Dijital teknolojiler ve akıllı tarım uygulamalarının kullanımını yaygınlaştıraracağız. 

Aksaray: Otomotiv yan sanayiinde teknoloji kullanımını artırmak için, özel sektör ile üniversiteler arasındaki işbirliğini güçlendireceğiz.  Girişimcilik faaliyetlerini destekleyeceğiz.  

Haberin Devamı

KOP tanıtımı sonrasında bakanlar EKK toplantısını da gerçekleştirdi.

Karaman: Mermer işleme ve katma değerli gıda ürünleri imalatı yatırımları önceliğimiz olacak.  

Haberin Devamı

Diğer program illeri: Nevşehir’de kabak çekirdeği yağı üretimi, Kırşehir ve Niğde’de biyogaz üretimi, Kırşehir’de et ürünleri işleme faaliyetlerine odaklanırken, maden kaynaklarını da imalatta değerlendireceğiz. Jeotermal potansiyelleri bulunan Niğde, Kırşehir, Nevşehir ve Yozgat’ta sağlık turizmini harekete geçireceğiz. Yozgat-Kayseri, Kayseri-Aksaray-Konya-Antalya ve Konya-Karaman-Mersin hızlı tren hatları ile Yozgat Havalimanı projelerini de hayata geçireceğiz.

KİMLER KATILDI

KOP çıkarmasına Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, Tarım ve Orman Bakanı İbahim Yumaklı katıldı.

Haberle ilgili daha fazlası: